Per-Åke Södergren

Per-Åke Södergren är gotlänningen som varvar lamm-skötsel med rollen som Senior Expert Consultant inom Technology. En uppskattad kollega med stor och bred kompetens som han gärna delar med sig av. Men hur och var började hans karriär?

I en tidigare anställning var jag ”kund” hos Plantvision under många och jag var ansvarig för implementationen och administrationen av InfoPlus21 när det begav sig 1998. Dessutom hade jag samma uppdrag med implementation av PlantPerformance under flera år, så jag är väl insatt i den mjukvaran. Tack vare det hade jag ofta kontakt med Plantvision och i slutet av 2016 hade jag organiserat en utbildning för en grupp på Aspen Calc på Göteborgskontoret. Väl där så började jag prata med en av medarbetarna om hur det var att jobba på Plantvision och då fick jag lite skämtsamt frågan om jag inte skulle börja jobba som konsult istället eftersom jag redan hade hyfsat många års erfarenhet av flera av PVs produkter.

 

Per-Åke åkte hem och funderade mer och mer på frågan som han hade fått. Efter ungefär ett år bestämde han sig för att acceptera erbjudandet och därmed lämnade han rollen som processingenjör/arbetsledare, som han hade haft i dryga 30 år. Han kom fram till att om han någon gång skulle byta inriktning i livet så var den stunden nu kommen.

 

Från tung industri till att jobba som konsult. Var det ett svårt beslut och hur trivs Per-Åke i rollen?

Att byta inriktning i arbetet på det viset jag gjorde var absolut ett stort beslut, i synnerhet för mig som gick från just en erkänt konservativ bransch som tung industri till konsultsidan. Att jag är gotlänning gjorde inte beslutet lättare, man brukar skämtsamt säga att det första ord vi får lära oss är ”naj”.

 

Men nyfikenheten tog överhand och resten är historia. Per-Åke tycker att det roligaste med konsultrollen är att han kan ta sina tidigare kunskaper i kombination med processkunskap/datalagring/dataanalys ut till kunderna. Hans insikter gör att han ofta kan föreslå en ny vinkling som kunder och kollegor med andra bakgrunder kanske inte nödvändigtvis har tänkt på och det skapar ett mervärde i projekten. Så vad är då mest utmanande, enligt Per-Åke?

Stressiga situationer uppstår ibland, tex om en kund har problem med sina kritiska system. Då gäller det att arbeta systematiskt och inte stressa upp sig. Jag påstår mig själv vara en ”lugn person med takt och ton, måttfull och balanserad”, för att citera Adolfsson & Falk. Så det är bara att jobba på. Kör man fast och behöver bolla idéer med någon så finns det alltid erfarna kollegor att diskutera med. Det sägs att konsultjobbet är bland det ensammaste man kan hålla på med, men vi är ganska många i det här laget i alla fall och vi hjälps åt. Inte så mycket direkt hos kunden för min del, men vi finns alltid där för varandra, lite som en familj.”

 

Det bästa med jobbet, enligt Per-Åke, är att få hjälpa kunder att lösa problem som de har i sitt vardagliga arbete så att deras uppdrag blir enklare och mer lönsamt. Ingen dag är egentligen den andra lik, men han har ändå vissa rutiner.

En vanlig dag på jobbet är lite svårt att definiera faktiskt, det skiljer sig från dag till dag. Jag har dock vissa återkommande uppgifter, tex att jag servar en kunds Managed Services-avtal där det varje vecka ingår vissa kontroller och tester för att säkerställa att systemet mår bra. Det är även en hel del förebyggande underhåll på sådana system. Annars kan en arbetsdag/vecka innehålla allt från installation/konfiguration av system, skriptbyggande och felsökning till kundmöten, rena helpdeskärenden och administrativt arbete.”

 

Per-Åke bor på Gotland, men tillhör huvudkontoret i Kista, vilket innebär att han jobbar remote, något han trivs väldigt bra med.


Jag trivs väldigt bra med att arbeta hemifrån. Det ger en fantastisk flexibilitet i arbetet.
Alla kollegor finns ju bara en knapptryckning bort om man behöver dem. Om jag behöver träffa någon ”face to face” så finns det bra kommunikationer för att ta sig dit man behöver i Sverige inom rimliga tider. Jag har ju många kunder i norra Sverige som lite av ett fokusområde i mitt arbete, så det spelar egentligen inte så stor roll om jag bor på Gotland eller i Stockholmsområdet de gånger jag åker ut till kunderna där
.”

 

Balansen mellan privat- och arbetsliv är så viktig för individens välmående och Per-Åke tycks ha hittat den. Han har ett dedikerat kontor hemma dit han går på morgonen och när jobbet är klart för dagen lämnar han kontoret och har då lättare att koppla bort jobbet. Dessutom har han och hans fru ett mindre jordbruk med lamm som sköts om och mark som brukas, en perfekt kombination för att ladda batterierna och rensa hjärnan från det emellanåt väldigt statiska systemarbetet. Per-Åke tycker även att han kommer på smarta lösningar på arbetsrelaterade problem när han gör något helt annat, som tex gårdsarbete. Som ytterligare avkoppling är han dessutom engagerad i såväl kör- som solosång, även det ett bra sätt att rensa huvudet, enligt honom själv.

 

Det händer mycket i omvärlden, så hur ser då Per-Åke på branschens framtid och hans egen roll i den?

Jag är mest aktiv inom energisektorn och den tunga industrin. Där är vi i början på en omfattande omställning där de saker vi gör är mycket i fokus. Inte minst inom industrin kan vi vara med och bidra mycket i förbättringsarbeten och effektivisering.
Jag ser för, egen del, att man måste vara mycket lyhörd i diskussionerna med kunder för det är då kan vi snappa upp nya utmaningar.

 

Per-Åke är involverad i många spännande kundprojekt och vi bad honom att berätta lite mer om ett av dem.

Alla projekt innehåller något spännande, men en sak som sticker ut är när jag fick nöjet att installera och driftsätta ProMV (Multivariat Dataanalys) hos kund. Kunden har redan haft en rejäl Historian för lagring av produktionsdata ett antal år, så det finns gott om bakgrundsdata att skapa modeller av. Det här är ett riktigt bra system att använda för övervakning och modellering av stora mängder processdata. Just i det här fallet ville vi försöka skapa modeller som kan prognosticera kvalitets- och analysdata utifrån processens ingående kvalitetsparametrar i kombination med en stor mängd processparametrar. Det lyckades väldigt bra.

Det gör att man nu, genom ett online-gränssnitt mycket tydligare, kan se vart man befinner sig processmässigt och vad man kan förvänta sig för kvalitet på det som produceras just nu. De verkliga analyserna kommer från laboratoriet flera timmar senare, så man kan alltså till stor del aktivt styra mot bättre kvalitet i realtid och sedan bara bekräfta detta med de officiella analyserna efteråt. Systemet meddelar också om det misstänker att man kommer att landa ”utanför tavlan” och talar då även om vilka processparametrar som avviker och i vilken riktning man ska skruva på dessa för att komma rätt igen.

Modellerna är också en hjälp om man vill utveckla nya recept eller ändra något i processen i stort. Man kan då genom modellen få en idé om hur resterande delar av processen skulle påverkas positivt eller negativt. Man kan även använda systemet för att jämföra olika tillfällen för samma process och därigenom få en tydlig bild av vad som skiljer de olika tillfällena. Det är mycket användbart i processoptimeringssammanhang. ”

 

Projekt av det här slaget kan ha en positiv påverkan på samhället och när det gäller den tunga industrin så har den, historiskt sett, haft väldigt stor negativ miljöpåverkan. I och med den pågående omställningen till Grön tillverkning, inom alla grenar, får detta mycket stor slagkraft i miljöarbetet. Projektlösningar av det här slaget bidrar stort till samhällets hållbarhet från och med nu och in i framtiden. Det här är sådana saker som Per-Åke och hans kollegor är väldigt bra på och naturligtvis gör de allt de kan för att hjälpa till med kunders effektivitet och deras utveckling i positiva riktningar.


Per-Åkes slutord svarar på frågan om han skulle rekommendera Plantvision som arbetsgivare.

Jag skulle gladeligen rekommendera Plantvision till vem som helst som söker jobb och som passar in på våra profiler. Det är ett härligt gäng att jobba med här. För både nya och gamla kunder så kan jag också lova att det finns något hos oss för de allra flesta.

 

Vi tackar Per-Åke för pratstunden och önskar honom stort lycka till i framtida uppdrag och, inte minst, som lamm-bonde på vackra Gotland.

 

Per-Åke Södergren

Roll: Senior Expert Consultant
Team: Technology
Placering: Kista

Möt fler medarbetare

People talking in a crowded restaurant

Lär dig mer om team
Technology

Vi är övertygade om att varenda en av våra medarbetare sitter på fantastisk kunskap och unika erfarenheter som gör oss som företag bättre. Här berättar några av dem hur det är att jobba på en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street
Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street

Mer om livet på Plantvision