Gustav Hoppe

Med över 20 års erfarenhet inom Medtech-branschen och med lärdomar från testhus (tredjepartscertifiering), tillverkningsföretag och konsultbranschen, har Gustav Hoppe, Senior Expert Consultant hos oss, expertis inom ett brett spektrum av ämnen. Allt ifrån regulatoriska frågor, testning, AI och mjukvara till elektriska apparater och cybersäkerhet. Gustav är även en nyckelperson för oss inom just området Medtech och IVD. Dessutom är han en mycket uppskattad kollega och mentor. Hans karriär är imponerande med uppdrag såväl för svenska startup-bolag som certifiering av medicintekniska produkter hos ett väletablerat bolag i USA, men låt oss backa bandet lite. Vi inleder Gustavs berättelse i Umeå år 1999.
Gustav Hoppe, Plantvision AB Gustav Hoppe, Plantvision AB

I björkarnas stad Umeå pluggade Gustav teknisk fysik och vid den tiden hade utbildningen inte någon speciell inriktning, utan man fick lära sig lite om det mesta. Gustav gillade ämnena och 1999 var han klar med skolningen och stod redo för sitt första jobb, men han hade ingen aning om vilken väg han ville gå i arbetslivet utan det fick ödet bestämma.

Mitt första jobb var på ett teknikkonsultbolag inom Medtechbranschen, ett startup i Sundbyberg, och det var en slump att jag hamnade just där. Jag visste egentligen ingenting om den branschen, förutom att det lät roligt och det stämde ju. Nu, 20 år senare, är jag kvar i samma bransch, även om förutsättningarna ser helt annorlunda ut idag. Då satt jag och letade komponenter i Elfakatalogen, faxade in tidrapporter varje vecka och kompilera kod kunde man endast göra på ett par extra kraftfulla datorer. Jag jobbade även på ett Medtech-startup i Uppsala under flera år och jag hann dessutom med att sitta i det så kallade ’Blå huset’ i Sundbyberg, vilket då var Siemens Medical Solutions. Där utvecklade jag mjukvara till deras mammografiutrustning.”

 

Gustavs know-how och nyfikenhet har tagit honom till oväntade platser av olika skäl. Efter att ha jobbat ett par år på Masimo Sweden, i Mörby utanför Stockholm, med deras 510(k)-ansökan, väcktes idén om att flytta till varmare breddgrader för jobb, Spanien närmare bestämt. Spanjorerna är rättmätigt stolta över sitt modersmål och det skulle visa sig svårt att jobba där utan att kunna språket, men det hindrade inte Gustav som då tog tjänstledigt i ett par månader för att åka till Santiago i Chile och lära sig spanska. Resan visade sig vara mödan värd eftersom det var där Gustav träffade sin fru, som även hon befann sig där för att plugga spanska. The rest is history, som man brukar säga.

Min fru kom från Chicago, USA och var också i Santiago för att lära sig språket och på den vägen är det. Efter många turer fram och tillbaka fick jag senare jobb på Underwriters Laboratories (nuvarande UL Solutions) som har huvudkontor i Northbrook, norr om Chicago, och genom dem fick jag arbetsvisum till USA. Jag trivdes med jobbet och livet så jag blev kvar där i 6 år ungefär och jobbade med certifiering av medicintekniska produkter”.

 

2013 flyttade Gustav med familjen till Falun och kunde då jobba remote mot ULs systerbolag i Köpenhamn, UL Demko International A/S, och där hade han egentligen tänkt stanna kvar. Men så slog Covid till med full kraft och det började bli mer och mer accepterat att jobba på distans, vilket plötsligt medförde att det ploppade upp en mängd distans- och hybridjobb att söka. Inte minst hos oss på Plantvision.

Jag testade att jobba på ett större Medtechbolag, men har man jobbat länge som konsult och är van vid att se olika produkter varje dag, visade det sig svårt att jobba som fast anställd inom ett större bolag och därför sökte jag mig tillbaka till konsultbranschen. Plantvision kändes då som det naturliga alternativet. Plantvision gav helt enkelt det bästa intrycket av alla konsultbolag som finns inom denna bransch. Lagom stora och med rätt fokus.”

 

Många av Gustavs kollegor beskriver honom som en mentor, en person som gärna delar med sig av sin kunskap och expertis. Hur ser han själv på det epitetet?

 

Det är ingenting jag tänker på, utan jag antar att det kanske bara är någonting som faller sig naturligt för mig. Jag har alltid drivits av att förstå varför saker är på ett visst sätt. Att till exempel bara uppfylla ett krav för att det finns har jag alltid haft svårt för. Att förstå varför ett visst krav finns, vad bakgrunden är och varför det är formulerat på just det här sättet är det som driver mig och det är kul att jag kan dela med mig av mina erfarenheter och insikter till andra.”

 

Gustav en nyckelperson för oss, inte minst inom området Medtech & IVD. Han besitter stor kunskap inom branschen och är ofta den hos oss som leder webinars, seminarier och kurser eftersom han gör det på ett strålande bra sätt och skapar otroliga värden för deltagaren. Är det en självklarhet för honom, att dela kunskap från olika typer av scener? 

Nja, jag drivs inte direkt av att stå i centrum. Jag ser mig själv mer som en klassiskt ”tråkig” ingenjör som helst sitter på min kammare, läser standarder och filosoferar. Att kunskapsdela i form av att vara en talare har mer kommit som en del av den roll jag har. Däremot har jag märkt att det bidrar till ytterligare en dimension i mitt eget lärande. Nu räcker det inte bara med att jag förstår varför till exempel ett visst krav finns, utan jag måste också kunna formulera både frågeställning och svar på ett sätt som även andra kan förstå utifrån sina perspektiv. Att bli motfrågad är också det bästa sättet att själv lära sig. Att vara öppen för andras synsätt och komma till insikten att andra lösningar kan fungera lika bra eller bättre än din.”

 

Att Gustav hamnade inom Medtech var måhända en slump, men han är i efterhand väldigt glad över att det blev just den branschen. Han reflekterar lite kring den teknik som idag finns tillgänglig och som är under utveckling och konstaterar att den är superintressant. Viss teknik är otrolig, däremot är den kanske inte alltid bra för mänskligheten. Autonoma AI-baserade vapen är ett sådant exempel, men det är Medtech som ligger honom varmt om hjärtat och det är där Gustav känner att han kan, och vill, göra skillnad genom att bidra till produkter som kan hjälpa andra och en själv.

Jobbet har sina utmaningar, inte minst på grund av den föränderliga värld vi lever i. Gustav delar med sig av sin syn på det hela.

Omvärlden förändras kontinuerligt. Det som fungerade och stämde igår, gäller inte längre idag. Du måste vara lyhörd, öppen för förändringar och anpassa dig därefter. Det kommer löpande nya regelverk och nya standarder, men har du förstått den bakomliggande tanken så brukar det gå ganska lätt att anpassa sig till nya förutsättningar. Huvudsyftet är alltid ungefär detsamma. Så att alltid försöka förstå varför vi gör på ett visst sätt har hjälpt mig att snabbt kunna sätta mig in i andra områden. Jag försöker förutse nästa drag och nästa efter det för att på så sätt kunna ligga i framkant och vara förberedd.”

En vanlig dag på jobbet kan variera tack vare att det dyker upp nya produkter och nya frågeställningar, men i ett försök att beskriva en arbetsdag berättar Gustav att han upplever att han är som mest effektiv på förmiddagen och därför, så fort barnen har kommit iväg till skolan, försöker han planera in större uppgifter. Under lunchen laddar han batterierna, ofta med träning eller en hundpromenad, för att sedan på eftermiddagen ta hand om en massa småuppgifter som behöver betas av. Gustav tycker det är skönt att ta en timme på kvällen också, när det är lite mer lugn och ro, för att rensa bland mailen och för att kunna starta nästa dag med huvudfokus på den dagens större uppgift. Något som förgyller hans arbetsdag är när han själv, någon kund eller en medarbetare får en aha-upplevelse.

 

Vi vill att våra medarbetare ska må bra, kunna utvecklas och ha en balans mellan privat- och arbetsliv. Balansen gällande hur många timmar han jobbar per dag tycker Gustav dock ibland kan vara lite knepig och därför är planering A och O.

Ja det är ju lite av en utmaning när man har ett roligt jobb! Ibland är det många kunder som vill ha svar samtidigt, men så länge jag planerar min dag, vecka och tid så är det inga problem. Skulle det dyka upp en fråga som jag behöver bolla med någon så finns det dessutom många kunniga personer hos oss och kommunikationsvägarna är både transparenta, öppna och snabba, vilket jag uppskattar mycket.”

I sin roll jobbar Gustav med Medtechbolag, såväl startups som större co-operations. Vi frågade Gustav hur han ser på framtiden, kopplat till branschen i stort.

Själva Medtechbranschen kommer alltid att finnas kvar, så länge det finns människor. Däremot kommer de typer av produkter vi ser, samt hur vi utvecklar och validerar dem, att förändras mycket. Vi ser redan nu hur snabb utvecklingen är och speciellt kring AI kommer det att ske stora förändringar.”

Vi tackar Gustav så mycket för pratstunden och önskar honom lycka till med kommande projekt, mentorsrollen och sitt mycket uppskattade kunskapsdelande (såväl på scener som hos kunder).

 

PST! Just nu har vi flera spännande tjänster ute. Kanske blir du Gustavs nästa kollega?

 

Gustav Hoppe

Roll: Senior Expert Consultant Medical Device and IVD
Team: Compliance

Möt fler medarbetare

People talking in a crowded restaurant People talking in a crowded restaurant

Lär dig mer om team
Compliance

Vi är övertygade om att varenda en av våra medarbetare sitter på fantastisk kunskap och unika erfarenheter som gör oss som företag bättre. Här berättar några av dem hur det är att jobba på en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Modern woman consultant in discussion Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street Smiling people looking on a snowy street
Modern woman consultant in discussion Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street Smiling people looking on a snowy street

Mer om livet på Plantvision