Emmanuel Tupin

Han är fransmannen som bytte sydliga breddgrader mot det avlånga landet i norr, ett beslut som vi är väldigt glada över. Uppskattad, både som kollega och i sin roll som Consultant Project Management, är han en bidragande faktor till många framgångsrika projekt och uppdrag. Det här är Emmanuel Tupins berättelse.

Emmanuel hamnade hos oss efter att ha sett en annons för projektledare på Linkedin. Efter drygt 10 år på samma företag kände han att det var dags att göra någonting nytt.
– Jag hade lärt mig så mycket och utvecklats massor hos min tidigare arbetsgivare, men så kände jag att det plötsligt var rätt tillfälle och rätt plats som dök upp. Jag ville fortsätta att utvecklas som projektledare, men även som person. Dessutom hade jag några bekanta som jobbade på Plantvision och de bekräftade att det var en bra arbetsplats. Så jag tog chansen och resten är historia.

 

Det faktum att Emmanuel ursprungligen är från Frankrike har haft sina fördelar, tex genom möjligheten att kunna leva och arbeta i flera olika länder, vilket har gett honom perspektiv, insikter och en bredare förståelse för olika förhållningssätt. På frågan om det finns fler positiva effekter kom svaret blixtsnabbt:
– Du menar utöver min underbara brytning? Skämt åsido. Jag tror det har gett mig ett lager till när det gäller att sätta sig in i hur olika personer, från olika länder tar sig an projekt. Vare sig det är kunder eller kollegor det handlar om. I Frankrike jobbar man tex i hierarkier och eftersom jag har den förståelsen sedan tidigare så tror jag att jag snabbt förstår hur man vill jobba och utifrån det hittar jag kompromisser så att projektgruppen mår bra och arbetar så bra som möjligt tillsammans. Jag tror även att det är en stor fördel att prata flera olika språk.

När Emmanuel bodde och jobbade i Frankrike fanns det vissa likheter med Sverige, men även vissa tydliga olikheter.
– Den stora skillnaden måste ändå vara balansen mellan arbets- och privatliv. Vi flyttande från Sverige tillbaka till Frankrike när vår första son var 10 månader och även om jag är fransk, var det en chock för mig att det inte fanns några förskolor och att det var otroligt svårt att ha flexibla timmar. Pappaledighet fanns inte ens på kartan. Men dåvarande arbetsplats och arbetsuppgifter var absolut bra och passade mig då.

 

Nyfiken och med en vilja att lära sig nya saker, träffa nya människor och anta nya utmaningar, det är Emmanuel i ett nötskal och det är bland annat därför han trivs så bra i konsultrollen. Han lyfter fram sina kollegor som kompetenta och öppna samt villiga att dela med sig av erfarenheter och kunskaper, vilket gör Plantvision till en perfekt arbetsplats för honom. Men vad är det då med just projektledarrollen som tilltalar allra mest och hur gör Emmanuel för att få framåtdriv i projekt samt säkerställa leveranser?
– Det finns många saker som är roligt med projektledning, så det är svårt att välja, men jag provar. ”By definition”, varje projekt är unikt och målet för alla projekt är något som verksamheten verkligen behöver och något som man kommer att ha glädje av, och nyttja, i framtiden. Att kunna möta alla utmaningar längs vägen och leverera enligt uppsatta mål är en otrolig känsla. Samarbete mellan projektmedlemmar, intressenter och leverantörer samtidigt som man får chansen att träffa och leda många duktiga personer för att nå gemensammamål är det absolut bästa!

Visst har jobbet även sina utmaningar och det krävs såväl proaktivitet som handlingskraft i de olika projekten.
– En projektledares arbete börjar ju egentligen innan själva projektet inleds. Om man har en bra PMO, inleder man med en koncept/feasability-fas som är mycket viktig för planeringen och genomförande-faserna. Tyvärr kan det ibland hända att man som konsult inom projektledning kommer in lite för sent och trots det har kunden förväntningar på oss att leverera, tex en produkt eller tjänst, innan man har säkerställt att en bra beställning eller kravställning gjorts. När det händer brukar jag ta tiden att säkerställa så att kunden verkligen förstår vad de är ute efter och vad de efterfrågar. Det finns många olika sätt och verktyg för att göra det, men det är alltid en bra idé att ställa många frågor, något jag är bra på, och att man sedan dokumenterar svaren på något sätt, tex i Charter, WBS eller liknande.

 

Emmanuel har alltid trivts med att vara spindeln i nätet, men det tog ett tag innan han insåg att man faktiskt kunde jobba som det och bli en professionell spindel i nät. Det har lett till att han har en bred erfarenhet och flertalet olika kompetenser, bla inom forskning, försäljning, gruppledning och som kundansvarig. Den bakgrunden ser han som en stor fördel och upplever att det har hjälpt honom, på olika sätt, i hans roll som projektledare. I rollen ingår även att tänka och agera proaktivt, inte minst när det gäller risker och hinder.
– Jag använder ofta ett citat från Oscar Wilde: ”Experience is simply the name we give our mistakes”. Så med den definitionen har jag väldigt mycket erfarenhet. Skämt åsido, jag har varit involverad i många projekt där jag har behövt hantera och lösa många risker och hinder. Därför tycker jag att det hjälper mig att tänka brett i början av projektet under riskanalysfasen och även att jag kan föreslå åtgärder som jag vet har fungerat tidigare för liknande risker och/eller hinder.

På frågan vad som är det bästa med jobbet berättar Emmanuel att han som projektledare inte nödvändigtvis behöver vara expert inom den mest tekniska, istället kan det ofta vara bättre att ta in en expertresurs/SME i projektgruppen, det innebär att han och hans team kan vara behjälpliga med många olika typer av projekt och mål. Den bredden av möjligheter gör hans jobb som projektledare spännande, berättar han. Så, vad förgyller egentligen hans dag?
– När jag öppnar ett mail och läser ”Hej Emmanuel! Vi har börjat fundera på ett nytt projekt, vill du vara med?”.

 

Emmanuel gillar att Plantvision är ett företag stort nog att snabbt kunna möta kundbehov med rätt expertis, men utan att vi tappar bort det viktiga och familjära med att lära känna varandra, veta vem som kan hjälpa till med att svara på en viss fråga eller att vi kan ses på sociala aktiviteter där samarbete och utveckling står i fokus. Han uppskattar även vårt breda åldersspann, från de nyutexade PYP:arna till mer seniora kollegor, och att alla respekterar varandra och gärna lär från varandra. Något som han menar reflekteras i vår GPTW-certifiering.

 

När framtiden kommer på tal är reflektionen optimistisk.
– Jag läste nyligen att fler och fler verksamheter, inom en rad olika branscher, börjar förstå fördelarna med att använda sig av projektledning som koncept. Så därför är jag hoppfull inför framtiden vad det gäller mig själv och mina kollegor, vi kommer kunna fortsätta hjälpa nya och befintliga kunder att nå önskade mål.

Merci beaucoup Monsieur Tupin och lycka till med dina projekt!

Emmanuel Tupin

Roll: Consultant Project Management
Team: Compliance
Placering: Kista

Möt fler medarbetare

People talking in a crowded restaurant People talking in a crowded restaurant

Lär dig mer om team
Compliance

Vi är övertygade om att varenda en av våra medarbetare sitter på fantastisk kunskap och unika erfarenheter som gör oss som företag bättre. Här berättar några av dem hur det är att jobba på en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Modern woman consultant in discussion Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street Smiling people looking on a snowy street
Modern woman consultant in discussion Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street Smiling people looking on a snowy street

Mer om livet på Plantvision