Gunilla Höög

Hon är senior i branschen, men ny i konsultrollen. Möt Gunilla Höög, Södertäljetjejen som började sin karriär på Astra (numera Astra Zeneca) direkt efter avslutad kemistlinje på gymnasiet. Hon började sin bana som laborant med att utföra analyser på produkter och råvaror. Efter några mellanlandningar hamnade hon till slut i Örebro och när hon ringde Astras fabrik i Karlskoga (numera Recipharm Karlskoga) och frågade om det fanns jobb som laborant var svaret ja. Men hur kom det sig då att Gunilla till slut lämnade de värmländska skogarna?
Gunilla Höög, Consultant at Plantvision AB Gunilla Höög, Consultant at Plantvision AB

Jag började jobba i Astras fabrik 1996, på lab, men efter bara 1–2 år som laborant började jag arbeta mycket med olika typer av datoriserade system främst inom kvalitetssäkring, validering och systemförvaltning. Inför millennieskiftet blev det fokus på att uppdatera och byta olika typer av datoriserade system och jag fick möjligheten att vara med i två sådana projekt redan 1997. Sedan dess har jag jobbat med implementering, validering, kvalitetssäkring (QA) och förvaltning av datoriserade system. Just LIMS-system har jag arbetat med i någon form i mer än 25 år, men jag har också erfarenhet av många andra typer av labsystem.

Ja ni hör ju själva, att Gunilla besitter senior kompetens är det ju verkligen inget snack om. Efter 25 år på samma arbetsplats (Astra sålde fabriken 2004 till Recip, som nu heter Recipharm) hamnade hon hos Plantvision som Senior konsult inom Quality Management (QA /Validering) inom Life Science Compliance. Men hur hamnade Gunilla i en konsultroll efter alla år och varför passar det henne?

Jag är nyfiken av mig och tycker om att lösa problem. Det passar mig väldigt bra då jag nu har ett uppdrag som jag känner mig trygg inom, men jag kan också tänka mig andra uppdrag i framtiden där jag kan använda mig av min erfarenhet och samtidigt lära mig nya saker.  Även om jag har lång erfarenhet av GMP och är trygg i regelverken så skiljer det sig ibland något mellan olika företag och inom olika uppdrag, något som man lättare kan få en inblick i som konsult hos olika uppdragsgivare. Där jag kom ifrån visste jag allt om verksamheten, men nu måste jag läsa instruktioner och sätta mig in i kvalitetssystemet för den verksamhet jag stöttar som konsult. Det är väldigt roligt eftersom jag får tänka om och ta del av andras erfarenheter.  Så jag är faktiskt lite junior nu även fast jag är väldigt senior i branschen.

Efter att ha varit på samma arbetsplats i över 25 år kände Gunilla att det var dags för något nytt och då poppade Plantvision upp i hennes huvud. Företaget som hon hade mött konsulter från genom jobbet och ifrån vilket det då och då trillade ner nyhetsbrev i inkorgen. Gunilla kikade ifall det fanns några lediga jobb och det gjorde det. Sagt och gjort, hon sökte rollen som QA datoriserade system.

Gunilla, varför trivs du med Plantvision som arbetsgivare?

Jag tycker att Plantvision är måna om sin personal. Även om vi inte alltid jobbar tillsammans, eftersom vi sitter geografiskt utspritt hos olika kunder, så känner jag ändå att man tillhör ett sammanhang. Man hör ihop på något vis och det är så fint att Plantvisions huvudfokus är att ta hand om sin personal. Det är verkligen underbart och fantastiskt bra! Dessutom får jag möjlighet att dela med mig av min kunskap, till exempel genom att hålla utbildningar som Plantvision håller externt. I det sammanhanget känner jag verkligen att mina önskningar och behov av att testa nya saker lyssnas på.

Finns det utmaningar med jobbet? Oh ja, men Gunilla backar inte för att hitta lösningar.

Ett klassiskt exempel är när man hamnar i situationer med att försöka förklara för och övertyga någon som inte har GxP-kunskaper om varför man måste göra på ett sätt för att uppfylla krav. Då är det lätt att bli ifrågasatt av den som saknar förståelse för GxP och läkemedelsbranschen. Här måste man kunna stå på sig i vissa lägen och då är det såklart en fördel att vara senior och trygg i sin kompetens. Men det som är utmanande är ofta även det roligaste. Att få lösa problem och få frågeställningar där jag som QA verkligen får utmanas, klura på och ta fram förklaringar baserat på min kunskap för att kunna ge svar eller förslag på lösningar – det tycker jag om. Det är viktigt att ha en dialog med den som behöver hjälp och inte sällan får man input som man själv inte tänkt på initialt.

Teamwork är en nyckelfaktor till framgång. På Plantvision är man mån om att alla ska känna tillhörighet, oavsett om man jobbar på plats på ett av våra kontor eller om man sitter som konsult ute på olika uppdrag hos kund. Att hjälpas åt med de utmaningar man har ses som en självklarhet.

På mitt nuvarande uppdrag har vi väldigt mycket att göra, men vi hjälps åt och det är högt i tak. Varje morgon har vi morgonmöte där vi prioriterar dagens arbete. Det kan vara högt och lågt, vi stöttar, hjälps åt och prioriterar tillsammans. Även möten ibland hålls via Teams så får man se varandra. Sedan så ser vi det lite som ”Det här är vår hög att göra – tillsammans.”, även om man har sina egna ansvar och områden.

Vi tackar Gunilla för pratstunden och önskar henne all lycka till på sitt konsultuppdrag på Astra Zeneca som QA för datoriserade system inom QC/Lab-utrustning och vi är övertygade om att framtiden har fler spännande, utmanade och givande uppdrag som kommer att hamna i Gunillas väg.

Gunilla Höög

Roll: Seniorkonsult Quality and Compliance
Team: Compliance
Placering: Södertälje

Möt fler medarbetare

People talking in a crowded restaurant People talking in a crowded restaurant

Lär dig mer om team
Compliance

Vi är övertygade om att varenda en av våra medarbetare sitter på fantastisk kunskap och unika erfarenheter som gör oss som företag bättre. Här berättar några av dem hur det är att jobba på en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Modern woman consultant in discussion Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street Smiling people looking on a snowy street
Modern woman consultant in discussion Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street Smiling people looking on a snowy street

Mer om livet på Plantvision