Jia Hwa Cheng

Jia Hwa Cheng – konsult och kulturbärare

Vi på Plantvision pratar ofta om något vi kallar ”PV-andan”. En speciell känsla av samhörighet, gemenskap och ambitionen att hela tiden se alla kollegor som en jobbfamilj där vi tillsammans stöttar, utvecklar och utmanar oss. Våra värderingar är inget som har uppkommit och etablerats från ena dagen till den andra. Tvärtemot så har den här energin utvecklats och arbetats fram över många år. Att vi har kommit så pass långt beror uteslutande på våra medarbetare som fortsätter att sprida den kultur vi är så stolta över. En av dem är Jia Hwa Cheng, Seniorkonsult Quality & Compliance hos oss på Plantvision. Jia Hwa som tidigare i år också nominerades till ”Årets kulturbärare 2023”, som en av tre finalister på Great Place to Work stora gala i Stockholm. Om vi är malliga över att få kalla honom kollega? Oh ja!

Jia Hwa sitter oftast ute hos kunder på olika uppdrag och hjälper dem att hitta rätt kvalitetsnivå för sina produkter och processer. Idag har han två parallella uppdrag hos två olika kunder.
” Just nu har jag två olika uppdrag som är jättespännande! På ett bioteknikföretag är jag projektledare för byggnation av ett helt nytt labb och jag hjälper dem att driva det projektet framåt. Mitt andra uppdrag är hos ett ATMP-företag där jag har rollen som valideringsledare inför önskemål om kommande GMP-certifiering.”

Jia Hwa har inte alltid haft samma intresse som nu och har inte alltid arbetat i denna typ av uppdrag. Han började sin bana på AstraZeneca 2001 och då jobbade han mer inom Labb. Efter en tid hittade han rollen som valideringsingenjör och bestämde sig för att prova på det. Hur ser då Jia Hwa på sitt nuvarande jobb och vad är det bästa med den tjänsten han har idag?

”Det bästa så som jag ser det är mötet med personerna och att få träffa många människor. Att jag får möjligheten att bidra och hjälpa till där de har behov av just min expertis och att få dela med mig av min kunskap tycker jag är superkul.”

Han fortsätter med att beskriva lite närmare hur hans dag kan se ut:

”En vanlig dag på jobbet är inte den andra lik. Just nu är jag mycket på plats hos kund, vilket jag gillar, att få vara nära verksamheten. Mina dagar består av möten, dokumentation som riskanalyser, ta fram URS, protokoll med tester, designgranskning, problemlösning, kontakt med leverantörer, praktiska tester, lära känna utrustning/system med dess mjukvara etc.”

Att Jia Hwa hamnade på Plantvision är vi såklart väldigt glada över. Vi frågade honom hur det kommer sig att han började hos oss och varför det blev just Plantvision som bolag, och även om rollen han har idag, hur den passar honom.

” Efter hela 18 år på AstraZeneca och 3 år på Octapharma kände jag att det var dags att prova någonting nytt och jag ångrar mig inte en sekund! Jag tycker att det är kul och spännande att se hur det fungerar hos olika företag gällande kvalitetssystem, olika processer där man får lära sig väldigt mycket trots min erfarenhet på över 20 år inom Life Science och att jag är en seniorkonsult så lär jag mig nya saker. Jag tror även att mycket kommer också naturligt då jag arbetat som träningsledare i ca 20 år. Jag möter nya människor där jag levererar ett koncept, och där jag vill att folk ska träna för mig för att jag gjorde träningsupplevelsen speciell. Det kanske färgar av sig även i jobbet. Precis som affärsmannaskap inom min konsultroll där jag bygger upp ett förtroende hos kund så har jag ju alltid haft den typen av mind-set även till mina deltagare på träningsklasserna. Varför just Plantvision passar mig är så klart den fantastiska kulturen, alla fina människor. Man blir verkligen sedd som medarbetare – inte bara någon som utför uppdrag. Jag trivs väldigt bra med mina chefer och mina kollegor, vilket jag tror är viktigt.”

Vår ambition, och förhoppning, är att vi skiljer oss lite från andra företag i branschen. Jia Hwa är stolt över att arbeta hos oss och menar att det främst beror på kulturen, människorna, gemenskapen och att vi har kul tillsammans.

” Vi har byggt upp en kultur där vi trivs och delar med oss av erfarenheter, kompetens och reflektioner. Vi är väldigt bra att på att bygga upp en gemenskap där vi stödjer och lyssnar på varandra. Plantvision anordnar olika aktiviteter för att vi ska kunna få umgås och ha kul. Vi är bra på att fira smått och stort, vilket är underbart! Vi har också en inkluderande kultur där man känner en tillhörighet, jag tror de flesta vill känna just den där tillhörigheten och vara i ett sammanhang vilket PV gör så bra! Och inte att glömma det faktum att vi varit Great place to work-certifierade så många år. ”

Kunskapsdelare och tankeledare är något vi vill vara utåt, men det är minst lika viktigt, om inte än viktigare, att vi även har det tankesättet internt. För Jia Hwa faller det sig naturligt.

”Detta är något jag tycker är fantastiskt kul. Jag har fått möjlighet att utbilda förra årets kull av Plantvision Young Professionals med fokus på validering. Jag har haft ett närmare samarbete med juniorkonsult, Susanna Wärmegård och hon var otroligt duktig, nyfiken och tog ägarskap för sina leveranser. Jag litade fullständigt på henne och hon ställde frågor vid behov. Jag tycker att det är himla bra att man får utbyta erfarenheter. Juniora ställer ofta många frågor och kan se saker från ett nytt perspektiv. Som senior har man byggt på kompetens och erfarenheter som den juniora kan ta del av, vilket ger dem en bra grund och trygghet. Jag tycker också att det är väldigt kul samt en förutsättning för att PV ska fortsätta vara ett kompetensdrivet företag där vi är bäst i klassen.”

Så, slutligen, passade vi på att fråga Jia Hwa hur han ser på framtiden, såväl för branschen som för hans egen roll.

”Branschen och kraven utvecklas hela tiden. Befintliga stora bolag och nystartade företag kommer alltid att behöva vår expertis. Jag tycker det är roligt att få utbilda nya juniora. Vi är också bra på att uppdatera oss själva på nya regelverk och hur dessa ska tolkas. Som jag nämnt innan, trots min seniora roll så vill och får jag möjlighet att hela tiden lära mig nya saker och se saker på andra sätt vilket är fantastiskt. Jag rekommenderar verkligen Plantvision som arbetsgivare. Ett kunskapsdrivet företag där vi vill vara bäst i klassen och framförallt att vi har byggt upp en kultur med gemenskap och tillhörighet. Vi har kul tillsammans!

Tack för pratstunden Jia Hwa och lycka till med dina uppdrag. Och tack för att du hjälper oss att fortsätta bygga ”PV-andan” idag, imorgon and beyond.

Jia Hwa Cheng

Roll: Seniorkonsult Quality and Compliance
Team: Compliance

Möt fler medarbetare

People talking in a crowded restaurant

Lär dig mer om team
Compliance

Vi är övertygade om att varenda en av våra medarbetare sitter på fantastisk kunskap och unika erfarenheter som gör oss som företag bättre. Här berättar några av dem hur det är att jobba på en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street
Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street

Mer om livet på Plantvision