Lilla Edet investerar i moderniserad VA-infrastruktur – redo för NIS2

Vatten är livsnödvändigt och en central del i allas våra dagliga liv. Ett cirkulärt samhällssystem som vi inte kan vara utan och som måste fungera. Så hur korrelerar då fullt automatiserade vatten- och avloppsreningsanläggningar med cybersäkerhet-direktivet NIS2?

Lilla Edet är en kommun i tillväxt som tagit sitt ansvar och gjort en omfattande investering i en moderniserad VA-infrastruktur som, med hjälp av en säker, öppen och standardiserad teknik med AI från Siemens, uppfyller just NIS2-direktivet. Kommunens styrsystem i reningsanläggningarna var eftersatta och daterade, vilket ledde till behovet att ersätta det gamla med ett nytt, stabilt system.

Kommunen gjorde initialt egna efterforskningar och studiebesök eftersom de ville inspireras och hitta rätt typ av SCADA-system. SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) är ett system för övervakning och styrning av processer. Denna klass av programvara används främst inom industrin för processövervakning, men har på senare tid även börjat användas inom vanlig fastighetsautomation. En viktig faktor var att systemet behövde vara öppet så att det inte var knutet och låst till en person eller en integratör. Även support var en nyckelfaktor, att kunna få snabb hjälp och samtidigt hög kvalitet. Tack vare Siemens kunde Lilla Edet få en helhetslösning.

”Att Siemens har öppna system är en stor fördel”
– Johan Bergstrand, Senior Consultant hos Plantvision.

Lilla Edet, ASB, Siemens och Plantvision samverkade för att identifiera behoven och utmaningarna för att sedan tillsammans kunna hitta bästa möjliga lösning för en säker anläggning som, på sikt, minskar kostnaderna och gör det dagliga arbetet mycket mer effektivt. Helhetslösningen från Siemens blev styrsystemet Simatic S7-1215, scadasystemet Simatic WinCC Unified, frekvensomriktare Sinamics G220 via Profinet, energimätning med Sentron PAC, läcksökning med Siwa LeakPlus och AI samt automatiska miljörapporter med PM-Analyze.

Lösningarna som Siemens levererade var säkra och NIS2-direktivets säkerhetskrav uppfylldes, något som måste ske innan den 17e oktober 2024. Det är upp till varje företag att säkerställa så att inga data riskerar att försvinna och att man har rätt system på plats innan EU-direktivet träder i kraft.

Resultatet för Lilla Edets kommun blev att de fick ett säkert, öppet och standardiserat system som uppfyller NIS2. Den dagliga driften blev både mer energi- och kostnadseffektiv, kontrollen ökade och personalen kan nu arbeta mycket mer effektivt med färre akututryckningar.

Vill du läsa caset i sin helhet? Klicka här 

Relaterat innehåll

Cyber Security
Plantvision ingår partnerskap med Nozomi Networks
Läs mer
Automation
Plantvisions aktiva deltagande på Siemens internationella partnermöte
Läs mer
Compliance
Plantvision och WithSecure intensifierar säkerhetssamarbete inom Life Science
Läs mer
Cyber Security
Plantvision ingår partnerskap med Nozomi Networks
Läs mer
Automation
Plantvisions aktiva deltagande på Siemens internationella partnermöte
Läs mer
Compliance
Plantvision och WithSecure intensifierar säkerhetssamarbete inom Life Science
Läs mer
Håll dig uppdaterad

PRENUMERERA PÅ SENASTE NYTT