Lydia Söderlund

”Jag älskar problemlösning där man får vara kreativ och tänka logiskt!”
Lydia Söderlund, Consultant at Plantvision AB Lydia Söderlund, Consultant at Plantvision AB

Hon är kemisten som började intressera sig för programmering. Som insåg att hennes kunskaper och erfarenheter inom produktion kunde appliceras på många andra branscher, många andra företag. Lydia Söderlund är konsult på Plantvision och jobbar idag som utvecklare av produktionsplaneringslösningar.

Jag märkte redan när jag pluggade till kemist att jag tyckte det var roligt att arbeta i Excel, och det intresset utvecklades när jag sedan fick jobb på ett Life Science-företag som produktionsplanerare. Då kom jag i kontakt med programmering för första gången, genom att göra macros i VBA, och jag upptäckte att det passade mig så bra. Jag älskar problemlösning där man får vara kreativ och måste tänka logiskt, och det är precis det man gör när man programmerar.” berättar Lydia.

När hon började läsa en kurs i C# på distans kom hon att tänka på Plantvision, som hon varit i kontakt med tidigare genom ett samarbete. Då befann hon sig på kundens sida, nu funderade hon över om Plantvision skulle kunna vara hennes nästa arbetsgivare.

Jag visste att det fanns många med kemibakgrund på PlantVision och när jag gick in och kollade efter lediga tjänster fanns det en annons för applikationsingenjör inom produktionsplanering. Det kändes som en tjänst skräddarsydd för mig och jag kände direkt att jag verkligen ville ha det jobbet.” säger hon.

Hon belyser att utveckling av sina egna färdigheter och kompetenser har varit viktigt för henne i val av nästa arbetsplats. Något hon känner att hon verkligen har fått göra på Plantvision.

Att få utvecklas på arbetsplatsen är väldigt viktigt för mig och det har jag verkligen fått göra under min första tid som konsult på PlantVision! Jag har bland annat fått lära mig grunderna i SQL Server, Power BI, och jag har fördjupat mig ännu mer i smarta funktioner i Excel och vår planeringsmjukvara. En annan viktig del är flexibiliteten. Jag lägger själv upp mina arbetsdagar och har möjlighet att jobba på distans, vilket gör att jag har mer tid till mina intressen – hundträning och odling.”

Lydia jobbar idag i teamet Supply Chain & Production och i sitt arbete hjälper hon våra kunder med tekniska lösningar för en effektivare produktionsplanering.

Jag jobbar med produktionsplaneringsverktyg och saker runt omkring, kopplat till det. Det kan vara alltifrån att hjälpa en ny kund kartlägga sin produktionsprocess från grunden för att kunna implementera ett planeringsverktyg, men det kan också vara att hjälpa befintliga kunder med verktyg för att komplettera arbetssättet, till exempel visualiseringar av sena ordrar, lagersaldo, veckoplanering och olika typer av rapporter. Jag får även fixa buggar och har fått vara med och utbilda planerare i planeringsverktyget för att lära dem att använda det på effektivaste sätt.” förklarar hon.

Givet hennes bakgrund som kemist har hon jobbat både på produktionsgolvet, analysavdelningen, utvecklingsavdelningen och även som produktionsplanerare. Dessa erfarenheter har gjort att hon kan sätta sig in i kundens perspektiv när det kommer till utmaningar i produktionsplaneringen. Något hon verkligen har kunnat dra nytta av i sin roll på PlantVision.

Arbetsuppgifterna som konsult varierar, något som passar Lydia.

Det roligaste med mitt jobb är att det är så varierande uppgifter. Jag får dessutom ha kontakt med många olika människor genom våra kunder, och jag fick under mina 3 första månader åka till ställen i Sverige jag aldrig varit på tidigare, och få inblick i branscher jag inte ens funderat på. Jag får energi av att hjälpa folk att underlätta sin vardag, och på mitt jobb får jag kombinera det med det bästa jag vet; kreativ problemlösning!”

Jag märker stor skillnad av att jobba med något jag tycker är riktigt roligt, visst tyckte jag att kemi var intressant och kul också, men det här är verkligen något som jag genuint är intresserad av. Det är verkligen något jag tycker folk ska ta med sig, att även om man har lagt mycket tid på en utbildning och karriär inom ett fält, så våga byta bransch och satsa på det man är intresserad av. För mig ledde det till att det där roliga som jag tidigare bara fick göra ibland, är det jag numera jobbar med varje dag.

När man blickar in i framtiden så är Lydia säker, hon vill sikta högt.

Jag vill bli expert på det jag gör och ha en stor verktygslåda att kunna gräva i när jag stöter på problem, och Plantvision har gett mig en bra början till det.

Lydia Söderlund

Roll: Konsult Supply Chain and Production
Team: Technology
Placering: Kista

Möt fler medarbetare

People talking in a crowded restaurant People talking in a crowded restaurant

Lär dig mer om team
Technology

Vi är övertygade om att varenda en av våra medarbetare sitter på fantastisk kunskap och unika erfarenheter som gör oss som företag bättre. Här berättar några av dem hur det är att jobba på en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Modern woman consultant in discussion Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street Smiling people looking on a snowy street
Modern woman consultant in discussion Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street Smiling people looking on a snowy street

Mer om livet på Plantvision