Framgångsrik projektledning

- avgörande för ledande aktör inom livsmedelsteknologi

Följ med oss in i världen av processutmaningar och projektledning hos ett företag som är en ledande aktör inom livsmedelsteknologi och som specialiserar sig på att leverera avancerade processlösningar för livsmedels- och dryckesindustrin. Med en verksamhet som fokuserar på att utveckla och tillhandahålla innovativa system och utrustningar strävar företaget efter att förse sina kunder med högkvalitativa, hållbara och effektiva lösningar som möjliggör en säker och pålitlig produktion av livsmedel och drycker. Att en projektledares roll i ett uppdrag är central känner nog de flesta till, men frågan är om du känner till magnituden av att ha en riktigt kompetent, erfaren och lösningsorienterad projektledare på plats och vad det skapar för förutsättningar resultatmässigt?

Låt oss berätta mer om den hemliga ingrediensen som ledde till framgång för företaget i fråga.

Ett uppdrag, fyra projekt, en projektledare

Företaget stod inför ett något brådskande dilemma. Fyra pågående projekt, två större och två mindre initiativ, paketerade i ett och samma uppdrag behövde framdrift och slutförande. Då den ordinarie projektledaren hade gått i pension saknades nu den rollen och företaget behövde hjälp av en erfaren projektledare med att leda de tekniska utvecklingsprojekten och även driva arbetet i ett strategiskt program, fokuserat på hållbarhet. 

Framförhållningen var snäv, men Malin Eriksson, Senior Consultant inom Process Technology hos oss, tog sig an uppdraget efter en snabb överlämning från den tidigare projektledaren. Hennes uppgift var att säkra framdriften samt att hantera tidsplaner och budgetar på ett så effektivt sätt som möjligt. De två mindre projekten var så kallade ”Proof of Concept-projekt som mognade till fullvärdiga teknikutvecklingsprojekt. Vi bad Malin berätta lite närmare om vad just ett sådant projekt innebär.

Ett ”Proof of Concept”-projekt är en typ av projekt som syftar till att testa om en idé eller en konceptuell lösning är genomförbar i praktiken. Det handlar om att utforska och verifiera om en teknik, produkt eller process kan fungera enligt förväntningarna innan man går vidare till en fullständig implementation eller utveckling.

När man säger att ett ”Proof of Concept”-projekt sedan utvecklas till ett ”fullvärdigt teknikutvecklingsprojekt” innebär det att den ursprungliga idén eller konceptet har visat sig vara framgångsrik och genomförbar under testfasen. Därefter tar man beslutet att fortsätta utveckla och förverkliga den till en fullskalig produkt eller teknik. Det innebär vanligtvis en övergång från konceptuell utveckling till praktisk tillverkning eller implementering av den nya tekniken eller produkten”, berättar Malin.

Samordnade insatser leder till önskvärt resultat

Företaget stod inför flera utmaningar. Den främsta var givetvis att snabbt hitta en projektledare, kompetent och erfaren nog för att leda dessa tekniska utvecklingsprojekt och driva arbetet i ett strategiskt program, med fokus på hållbarhet. Eftersom programmet drivs genom agil projektmetodik, vilket kortfattat innebär att det är organiserat kring principer som främjar flexibilitet, samarbete och snabba iterationer där projektet kontinuerligt anpassas baserat på feedback och förändringar i krav och förväntningar, ställer det även krav på att den ansvariga projektledaren är kapabel till att ha många bollar i luften samtidigt. 

Framdrift i projekten skulle säkerställas kontinuerligt, likaså överlämning av överenskomna resultat. Även stakeholder management är projektledarens ansvar samt ekonomisk rapportering till olika forum och intressenter. Utöver det tillkommer givetvis det löpande ansvaret för resurs- och projektplanering. 

Visst nämnde vi att Malin besitter en otrolig simultankapacitet? 

Uppdraget pågår fortfarande, men trots att det ännu inte är avslutat kan vi redan nu se en tydlig effekt med kontinuerlig framdrift i projekten och säkrade resultat. Den snabba och effektiva projektledningen har bidragit till att hålla projektet på rätt spår och säkerställa att företaget når sina mål.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att tack vare välkoordinerade åtgärder och en projektledare med enastående simultankapacitet har företaget överkommit sina utmaningar och sett en tydlig framgång i projektens framdrift. Resultatet är ett steg närmare målen och ett bevis på att en kompetent projektledning är avgörande för att säkerställa framgång i tekniska utvecklingsprojekt och strategiska program.

Står du och ditt företag inför liknande utmaningar? Behöver ni styrning i projekten för att uppnå önskade resultat? Hör av dig så berättar vi mer om hur vi skulle kunna effektivisera er verksamhet.

I denna artikel

Relaterat innehåll

Manufacturing
#20 Produktionsutmaningar inom batteritillverkning. Intervju med Jon Bokrantz (Chalmers)
Läs mer
Digital transformation
Streamlining Operations:
Läs mer
Digital transformation
From the depot to the petrol pump: Implementing a next-gen Terminal Management System at OKQ8
Läs mer
Manufacturing
#20 Produktionsutmaningar inom batteritillverkning. Intervju med Jon Bokrantz (Chalmers)
Läs mer
Digital transformation
Streamlining Operations:
Läs mer
Digital transformation
From the depot to the petrol pump: Implementing a next-gen Terminal Management System at OKQ8
Läs mer
Håll dig uppdaterad

PRENUMERERA PÅ SENASTE NYTT