En företagskultur som når alla medarbetare – oavsett placering

Att vi är stolta över vår företagskultur råder det ingen tvekan om. Eller att våra kontor ska vara inkluderande, inbjudande och inspirerande. Men hur har vi egentligen fått alla dessa värden att följa med våra konsulter som sitter på uppdrag ute hos kunder, majoriteten av tiden? Och hur ska vi jobba framåt för att säkerställa att alla våra medarbetare, oavsett var de befinner sig geografiskt, fortsätter att trivas och utvecklas enligt vår affärsmodell?

Vi fick tillfälle att prata lite närmare med Charlotte Westerstad, Consultant Manager på Plantvision Technology samt en av hennes seniora konsulter, Malin Eriksson.

Från vänster: Malin Eriksson & Charlotte Westerstad

Hej Charlotte! Arbetet för att hamna på 6:e plats över listan på Sveriges bästa arbetsplatser är något som verkligen genomsyrar Plantvisions core och något vi är väldigt stolta över. Men hur har du, i din roll som konsultchef, lyckats få med företagskulturen ut till dina konsulter som ju oftast sitter ute hos kund?

– Vi pratar ofta om vikten av tillhörighet och gemenskap med varandra i teamen, alla tycker det är viktigt och känner sig delaktiga samt bidrar för att upprätthålla och utveckla företagskulturen. Jag hade såklart önskat att vi hade haft möjlighet att träffas oftare allesammans och det är något jag aktivt kommer arbeta vidare med, att försöka skapa fler möjligheter att träffas samt att bjuda in till fler gemensamma aktiviteter. Vi har infört torsdagar som träffas-på-kontoret-dag, ifall det passar med uppdragen, och då brukar vi ibland passa på att ha gemensamma aktiviteter såsom fika, möten och ibland någon AW. Tillsammans med mina kollegor arbetar jag ständigt för att komma på nya sätt för att främja företagskulturen, viktigt är att inte nöja sig utan att se det som ett arbete som ständigt behöver utvecklas. Plantvision anordnar avstamp två gånger varje år för respektive affärsområde där vi alla samlas för att vidareutbilda oss, lära känna varandra bättre och göra roliga saker tillsammans. I vintras var vi alla i Stöten och lärde känna varandra. Vi fick möjligheten att träffa kollegor från hela landet och vidareutbilda oss samtidigt som vi fick testa roliga vinteraktiviteter.

I din roll, och som en del av Plantvision, handlar det mycket om att skapa team-känsla och att få alla att känna att de ges möjlighet att utvecklas och inspireras på jobbet.
Hur jobbar du för att säkerställa att så blir fallet?

– Arbetet med teamkänslan är en dynamisk process och något som kontinuerligt behöver utvecklas och upprätthållas. På våra möten med teamen brukar vi förutom att dela information även dela med oss om vad som har hänt under veckan, vad som händer i de olika projekten, vilka företag som man har träffat, eller om man har hållit någon presentation eller deltagit på något event. Vi fikar gemensamt ibland, det gör mycket för gemenskapen, det är både trevligt och tillfälle ges till att lära känna varandra på ett djupare nivå. Jag vill jobba ännu mer med att främja gemenskapen och kommer anordna fler gruppaktiviteter för att stärka teamkänslan. Jag brukar uppmuntra till samarbeten i olika interna projekt och i konsultuppdrag det brukar också resultera i att man kommer varandra närmare. Vi arbetar också en del med fadderskap där en anställd hjälper en nyanställd med såväl det praktiska i introduktionsprogrammet, men också med att komma in i konsultrollen och få ta del av rätt verktyg för att lyckas i uppdragen. Kollegorna på Lundakontoret är alla sociala och jag upplever att samtliga deltar aktivt i att främja och utveckla teamkänslan.

Under våra tak har vi samlat en otrolig mångfald av kompetens, från världsledande experter (läs megagurus) inom produktionssystem till konsulter (aka superstjärnor) som vägleder våra kunder på resan framåt. För att få en liten inblick i livet som konsult har vi även fått möjligheten att ställa ett par frågor till Malin Eriksson, Senior Consultant hos oss på Plantvision Technology.

Hej Malin! Berätta, hur trivs du med livet som konsult?

– Väldigt bra! Jag tycker att det är en utmärkt chans att få lära mig nya saker och det är väldigt inspirerande att få jobba med så många kompetenta kollegor!

När du sitter ute hos kund, känner du då att du har med dig Plantvisions värderingar och känner du att det finns en samhörighet, trots att du inte befinner dig på kontoret?

– Absolut. Jag sitter hos kund den största delen av tiden, men försöker tillbringa åtminstone en dag i veckan på vårt kontor. Även om jag sitter själv hos kund kan jag alltid diskutera med mina kollegor och be om råd när det behövs. Plantvision står för en konsultverksamhet med hög kompetens och jag tycker det speglas i att alla är måna om att hjälpa varandra och att vara en del i skapandet av en trivsam arbetsplats. Vi har också kontakt via digitala hjälpmedel, vilket gör att vi får en sammanhållning även om vi sitter på olika platser. På Plantvision i Lund så har vi gemensam kontorsdag på torsdagar, då vi försöker ses allesammans. Då brukar vi också passa på att ta en fika på eftermiddagen.

Att företaget knep en 6:e plats på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser är något alla kontinuerligt arbetar för att fortsätta att leva upp till.
Vilka positiva egenskaper upplever du att Plantvision, som arbetsgivare, har?

– En öppen och positiv atmosfär, där man alltid har support från sina kollegor. Det är en bra mix av självständigt arbete och teamwork. Jag upplever också att det finns ett stort stöd för kompetensutveckling, där man själv kan styra åt vilket håll man vill utvecklas. Att det dessutom erbjuds friskvårdbidrag, flexibel semester och många sociala aktiviteter gör arbetet till en ännu mer positiv upplevelse. Det märks att Plantvision är måna om att skapa en attraktiv arbetsplats.

Vi tackar så mycket för pratstunden och önskar er, och era kollegor, stort lycka till med kommande uppdrag! Behöver du komma i kontakt med en av våra experter? Tveka inte att höra av dig, vi hjälper dig gärna nå framåt och uppåt. And Beyond. Klicka här.

I denna artikel

Relaterat innehåll

Digital transformation
Streamlining Operations:
Läs mer
Medtech & IVD
Optimera säkerheten & effektiviteten
Läs mer
Cybersäkerhet
Informationssäkerhet & infrastruktur
Läs mer
Digital transformation
Streamlining Operations:
Läs mer
Medtech & IVD
Optimera säkerheten & effektiviteten
Läs mer
Cybersäkerhet
Informationssäkerhet & infrastruktur
Läs mer
Håll dig uppdaterad

PRENUMERERA PÅ SENASTE NYTT