Cybersäkerhet inom automatiserade, bio- och medicintekniska processer

Utmaningar och lösningar

I takt med att teknologiska framsteg revolutionerar Life Science-industrin växer behovet av robust cybersäkerhet. Automatiserade system, IoT (Internet of Things) och medicintekniska innovationer skapar nya möjligheter – men medför också allvarliga säkerhetsrisker. Fredrik Arrigucci, Affärsutvecklare hos oss på Plantvision, konstaterar: ”Vi står inför en dubbel utmaning: att driva innovation framåt samtidigt som vi säkrar våra system mot cyberhot.”

I ett avsnitt av vår egen podcast intervjuar Fredrik sin kollega Nicole Safai, konsult med specialisering inom cybersäkerhet kopplat till medicinteknik, om hur industrin kan bemöta dessa utmaningar och bygga säkrare system för framtiden.

Följ med så berättar vi mer om deras diskussioner kring automatiserade system, IoT, regelverk och AI samt vilka möjligheter och hot som har uppstått och hur man bör bemöta och hantera dessa.

Automatiserade system: Effektivitet möter risk

Automatisering har blivit centralt för att optimera produktion och forskning inom Life Science. Med hjälp av avancerade teknologier som robotik, IoT-enheter och AI kan man minska mänskliga fel och höja produktiviteten. Men som Nicole påpekar: ”Säkerhetsutmaningar ökar i takt med att fler system digitaliseras och kopplas upp mot internet.”

Fler uppkopplade system medför helt enkelt ökade risker för intrång, vilket kan resultera i manipulerade processer, stöld av forskningsdata eller avbrott i produktionen. Ett exempel är ransomware-attacker, som dessvärre har potentialen att slå ut hela forsknings- eller produktionslinjer och orsaka omfattande störningar.

IoT: En viktig tillgång med sårbarheter

IoT-enheter är en central del av automatiseringen inom Life Science. De används för att övervaka produktionslinjer, samla in data i realtid och optimera medicintekniska system. Trots sina fördelar är IoT också en betydande säkerhetsutmaning.

3 möjliga säkerhetsrisker

 

Sårbarhet för intrång: Många IoT-enheter saknar tillräckliga säkerhetsprotokoll

Manipulation av enheter: Hackare kan ta kontroll över medicinska apparater och produktionssystem

Dataintrång: Forskning och immateriella tillgångar kan stjälas och användas av konkurrenter

Att skydda sina system och sin forskning är såväl en teknisk fråga som en om förtroende och patientsäkerhet. Tillgångar som exempelvis processer och biotekniska innovationer är attraktiva och otroligt värdefulla mål för cyberbrottslingar. Det finns exempel där forskningsdata stulits för att sedan användas för att lansera konkurrerande produkter på marknaden, innan originalföretaget ens hunnit klart med sin process. Ett minst sagt förödande läge att befinna sig i.

Safai betonar behovet av regelbundna uppdateringar och starka säkerhetsrutiner för att minska riskerna: ”IoT-enheternas potential är enorm, men deras säkerhet måste prioriteras.”

Regelverk och standarder: Ett nödvändigt ramverk

Specialisten Nicole Safai betonar också att två av de mest betydande regelverken, GDPR i Europa och FDA:s riktlinjer i USA, spelar en avgörande roll för att skydda både patientdata och produktion.

GDPR: EU:s regelverk för dataskydd, som säkerställer att personuppgifter hanteras säkert och lagligt.

FDA-riktlinjer: Regler i USA som inte bara ser till att medicintekniska produkter är säkra utan också skyddade mot potentiella cyberhot.

I takt med att vi samlar in allt mer känslig data, tex genom kliniska studier och patientanpassade behandlingar, ökar hoten och möjligheterna till dataintrång. Genom att implementera kraftfulla säkerhetsåtgärder, som tex kryptering och segmentering av nätverk, redan från början i sina automatiseringsprocesser kan man skydda verksamheten och undvika många av de fallgropar som på sikt kan kosta både tid och pengar.

AI och cybersäkerhet: Stora möjligheter, nya utmaningar

Artificiell intelligens kan definitivt revolutionera cybersäkerheten, som att analysera data i realtid och upptäcka avvikelser som tyder på cyberhot, exempelvis att en enhet börjar bete sig annorlunda, vilket skulle kunna tyda på att den har blivit komprometterad.

AI och machine learning kan alltså medföra utmaningar på grund av att systemen kan manipuleras eller tränas felaktigt, något som kan ge allvarliga konsekvenser. Därför måste AI och mänsklig övervakning samarbeta och hitta en balans mellan automatisering och riskhantering.

Framtiden för cybersäkerhet inom Life Science

Industrins framtid kommer att präglas av en allt större användning av AI, maskininlärning, IoT och även digitala tvillingar. Detta innebär nya möjligheter, men också att hoten blir mer sofistikerade. Med rätt strategier och säkerhetstänk kan Life Science-industrin fortsätta att bryta ny mark, utan att kompromissa med säkerheten.

Fredrik och Nicole konstaterar att framtiden handlar om att förena innovation med säkerhet. Genom att kontinuerligt anpassa sig till nya hot och implementera smarta lösningar kan verksamheter både skydda sina system, säkerställa patientsäkerhet och främja fortsatt utveckling.

 

Lycka till med framtida digitaliseringsresor inom process och automation! Och du, våra experter finns alltid nära till hands för stöttning och vägledning.

 

Lästips för dig som vill veta mer om Digitalisering och cybersäkerhet 

PST! Vi rekryterar! Visste du att vi just nu söker fler cybersäkerhetsexperter?

Ämnesexpert

Fredrik Arrigucci, Business Area Manager, Consulting at Plantvision AB
Fredrik Arrigucci
Business Area Manager Consulting

Ämnesexpert

Fredrik Arrigucci, Business Area Manager, Consulting at Plantvision AB
Fredrik Arrigucci
Business Area Manager Consulting

I denna artikel

Håll dig uppdaterad

PRENUMERERA PÅ SENASTE NYTT