Vid Underhållsmässan 2024 spelade Plantvision in ett avsnitt av vår podcast Beyond Tomorrow på temat ”Produktionsutmaningar inom batteritillverkning”, tillsammans med Jon Bokrantz, Assistant Professor vid Chalmers tekniska högskola. Jon leder även forskningsprojektet ”Matter at Scale – Maintenance of Battery Production at Industrial Scale”. Han arbetar aktivt med att utveckla framtidens underhållsstrategier för batterifabriker och understryker vikten av att Sverige inte bara hänger med – utan tar en ledande position.
”Vi måste ha något att hålla fast vid, något som driver oss. Ingen minns en fegis, så det är bara att bli bäst. Sverige har alltid levt på att vi är små men riktigt vassa. Det ska vi vara även när det gäller batterier,” säger Bokrantz.
En unik blandning av produktionsprocesser
Batteriproduktion skiljer sig från många andra branscher eftersom den kombinerar flera olika tillverkningsmetoder. I en och samma fabrik finns processer som påminner om kemiindustrin, pappers- och massatillverkning, medicinteknisk produktion och fordonsindustrin.
”I en celltillverkning har du både diskret och kontinuerlig tillverkning, enstycksproduktion och batchflöden – allt på samma ställe. Det blir som att underhålla flera olika fabriker samtidigt,” förklarar Bokrantz.
Detta innebär att underhållsorganisationen behöver expertis inom flera områden och att underhållsstrategierna måste anpassas utifrån de specifika delarna i produktionskedjan. Exempelvis påminner tillverkningen av det aktiva materialet i battericeller om kemisk industri, medan den efterföljande hanteringen av elektroder och separatorer påminner om pappersindustrin med stora valsar och rullande processer. När batterierna sedan sätts samman och monteras blir det mer likt diskret tillverkning inom fordonsindustrin.
”Det är en mix av olika industrier som samlas under ett och samma tak, vilket gör att vi behöver ta med oss kunskap från flera håll för att bygga upp en effektiv underhållsstrategi,” säger Bokrantz.
Digitalisering – enorma möjligheter men även utmaningar
Eftersom de flesta batterifabriker är greenfield-anläggningar, det vill säga nybyggda från grunden, är deras utrustning och maskiner redan digitalt uppkopplingsbara. Detta innebär att det tekniskt sett är möjligt att övervaka och analysera i princip varje del av produktionsprocessen i realtid.
”Möjligheterna är enorma. Allt kan vara digitaliserat från dag ett. Men att gå från uppkoppling till att faktiskt använda data för beslut kräver mycket mer – både tekniskt och organisatoriskt,” säger Bokrantz.
Men att ha mjuk- och hårdvara på plats är bara början. För att digitaliseringen ska ge verkliga fördelar krävs att verktyg, arbetsprocesser och organisation anpassas, så att data faktiskt leder till informerade beslut. Nya fabriker saknar ofta etablerade rutiner, vilket skapar en dubbel utmaning – samtidigt som produktionen byggs upp måste man också skapa en fungerande underhållsstrategi från grunden.
”Många tittar på nya fabriker och tänker: ’Vilken dröm att få börja från scratch med all teknik på plats!’ Men samtidigt saknas den erfarenhetsbaserade strukturen och rutinerna som äldre fabriker har byggt upp under årtionden. Det är en balansgång att utnyttja de digitala möjligheterna utan att tappa struktur,” menar Bokrantz.
Lärdomar från andra industrier
Batteriindustrin är fortfarande i sin linda, och för att effektivisera underhållsarbetet kan den dra nytta av erfarenheter från andra sektorer. Genom att studera branscher som har liknande produktionsförhållanden kan batterifabrikerna snabbt anpassa beprövade underhållsstrategier.
”Om en del av fabriken liknar kemiindustrin, då ska vi underhålla den delen som en kemifabrik. Har vi en process som liknar pappersindustrin, då får vi använda de underhållsstrategierna där. Det handlar om att plocka det bästa från olika industrisegment,” säger Bokrantz.
Denna strategi används redan av företag som Tesla, som i sin batteritillverkning inspirerats av produktionstekniker från livsmedelsindustrin. Exempelvis har de studerat hur bryggerier hanterar stora volymer flaskor i kontinuerliga flöden och tillämpat liknande metoder på batteriproduktionen.
Ett upprop till leverantörer och underhållsspecialister
Svensk industri har lång erfarenhet av tillverkning och underhåll inom en rad sektorer. Nu är det dags att applicera denna kunskap på batteriindustrin. Bokrantz uppmanar svenska underhållsleverantörer att intressera sig för branschen och identifiera vilka lösningar som kan användas inom batteriproduktion.
”Batteriindustrin är enormt viktig för Sverige och Europa. Vi har all anledning att vara med och forma den – men det kräver att fler aktörer engagerar sig och bidrar med sin expertis,” säger han.
Han lyfter även fram de affärsmöjligheter som finns för underhållsleverantörer. Många av de underhållsstrategier och tjänster som används i andra industrier kan vara direkt applicerbara i batteriproduktion, men kräver en anpassning till de unika processerna och den höga produktionshastigheten.
”Det finns massor av leverantörer och tekniska lösningar som vi skulle kunna använda i batteriindustrin. Men det gäller att företagen vågar ta steget och anpassa sina tjänster till denna snabbt växande bransch,” menar Bokrantz.
Slutsats: Ett unikt fönster för svensk industri
Batteriproduktion är en framtidsbransch där underhållsstrategier spelar en avgörande roll för effektivitet, produktivitet och konkurrenskraft. Sverige har en unik möjlighet att positionera sig i framkant – men det kräver att företag, forskare och underhållsspecialister samarbetar och delar sin expertis.
Frågan är: Kommer svenska industriföretag och underhållsleverantörer att ta vara på denna möjlighet, eller riskerar vi att hamna på efterkälken när andra länder tar täten?