Digitalisering för en mer hållbar produktion

- En nödvändighet för framtiden


I en värld där tillverkande företag strävar efter att maximera effektivitet, kvalitet och produktivitet har hållbarhet blivit en utslagsgivande faktor. Enligt Agenda 2030 är hållbar konsumtion och produktion avgörande för vår framtid och industrisektorn står som ansvarig för en tredjedel av de globala utsläppen, vilket innebär att den sektorn måste ta en ledande roll i den nödvändiga förändring som måste ske. Genom att integrera digitala lösningar kan företag inte bara minska sin miljöpåverkan utan också förbättra sin konkurrenskraft.

Hur kan just din verksamhet anpassas till framtidens krav för att kunna uppnå verklig hållbarhet?

Utmaningar & möjligheter i fokus

Industrisektorn står för cirka en tredjedel av globala utsläpp, och allt fler företag strävar efter att få bättre kontroll över sina utsläpp och sin energiförbrukning. Detta handlar både om att spara pengar och att minska klimatpåverkan. Det pratas mycket om cirkulära modeller som betonar materialåtervinning, smart användning av råvaror och resurser samt hållbar produktdesign och produktion. För att minska miljöpåverkan från produktionsprocesser, kan företag fokusera på att reducera energiförbrukning, materialspill och kassationer samt förbättra resursanvändningen.

Om vi använder våra tillgångar, med kommande generationer och en bevarad planet i åtanke, kan vi då skapa ett hållbart system med verktyg som innebär att resurser används mer effektivt och påverkan på miljön minskas?

Med ökade krav från både kunder och myndigheter, som exempelvis rapportering för efterlevnad enligt CSRD, är det avgörande att ha spårbarhet och kunna visa att man lever upp till kraven.

Men hur uppnår man effektiv spårbarhet och kontroll över produktionsprocesserna, materialen och resursförbrukningen?

Lösningen ligger i att mäta, övervaka, analysera och förbättra. Genom att använda digitala lösningar, som exempelvis MES/MOM-system, i kombination med branschexpertis, kan digitalisering av produktionen lyfta hållbarhetsarbetet till nya nivåer.

Läs vidare så berättar vi hur.

5 tips
– Så kan Digitalisering av produktionen Stötta Hållbarhetsarbetet

För att navigera denna komplexa process, är digitalisering en ovärderlig resurs. Genom att mäta, övervaka, analysera och förbättra kan företag använda digitala lösningar, som MES/MOM-system, för att främja hållbarhet på flera fronter:

  1. Övervaka och kontrollera energiförbrukningen: Med integrerad energimätningsutrustning kan företag övervaka energiförbrukning i realtid, identifiera energislukande processer och genomföra förbättringar.
  2. Effektivisera produktionsprocesser: Genom att samla in och analysera data kan flaskhalsar och ineffektiviteter identifieras, vilket minskar materialförbrukning, avfall och produktionstid.
  3. Öka spårbarhet och transparens i realtid: Spårbarhet genom hela leverantörskedjan och tillverkningsprocessen möjliggör snabb respons på kvalitetsproblem, vilket minskar mängden kassationer och onödigt avfall.
  4. Prediktivt underhåll & ökad utrustningslivslängd: Genom att övervaka maskinhälsa kan oväntade driftstopp och dyra haverier undvikas, samtidigt som utrustningens livslängd förlängs.
  5. Förbättrad arbetsmiljö: Effektivisering och standardisering av arbetssätt, automatisering och digitalisering gör det möjligt att minska repetitiva arbetsmoment. Transparens genom hela tillverkningen, från arbetsmoment ner till maskin- och komponentnivå, ger verktyg att arbeta proaktivt vilket förbättrar arbetsmiljön och minskar stress.

Är ni redo att möta framtidens hållbara produktionsutmaningar?

 

Digitalisering av produktionen är en kraftfull motor för hållbarhetsarbete. Genom att kombinera tekniska lösningar med specialisters know-how kan företag inte bara minska sin miljöpåverkan, utan också öka konkurrenskraft och lönsamhet. Det är alltid en god idé att låta specialister synliggöra och bedöma de behov som företaget har, en granskning som sedan ligger till grund för det fortsatta arbetet, vilket i slutänden ska lösa verksamhetens utmaningar.

Är du och ditt företag redo att ta steget mot en mer hållbar produktion? Kanske vill du veta mer om hur våra digitala plattformar och tekniska lösningar kan ta er tillverkning till nästa nivå? Kontakta oss för mer information och råd om hur ni kan förbättra era strategier och uppnå era hållbarhetsmål.

Pst! Är du nyfiken på hur digitalisering kan stötta en effektiv produktion? Lyssna på vår podcast som handlar om just det.

Article author

Linn Fransson, Consultant at Plantvision AB
Linn Fransson
Consultant Manager Supply Chain and Production

Article author

Linn Fransson, Consultant at Plantvision AB
Linn Fransson
Consultant Manager Supply Chain and Production

In this article

Related content

Technology
#27 How to optimize production using 5G connectivity. Interview with Micael Hermansson (Ericsson) and Gary Troberg (ifm)
Read more
Technology
#26 The expansion of additive manufacturing in production & maintenance. Interview with Seyed Hosseini (RISE)
Read more
Digital transformation
#25 Using digital twins in maintenance work
Read more
Technology
#27 How to optimize production using 5G connectivity. Interview with Micael Hermansson (Ericsson) and Gary Troberg (ifm)
Read more
Technology
#26 The expansion of additive manufacturing in production & maintenance. Interview with Seyed Hosseini (RISE)
Read more
Digital transformation
#25 Using digital twins in maintenance work
Read more
Stay up to date

SUBSCRIBE TO LATEST INSIGHTS