Senior expert på energisystem med passion för hållbara lösningar

Energiförsörjning är en av vår tids största utmaningar, och få har så djupgående erfarenhet inom området som Mats Wernersson, Consultant Energy Systems på Plantvision. Med en karriär som sträcker sig över flera decennier inom elkraft, automation och energisystem har Mats en unik helhetsförståelse för hur Sveriges energiförsörjning kan optimeras – både på systemnivå och för enskilda industrier.
Och just energi är något han alltid har haft intresse för.

Från järnväg till avancerade energisystem

Mats yrkesbana tog sin början på SJ:s banavdelning, där han arbetade som reparatör, innan han gick vidare till att arbeta med elkraftsystem för tågdrift. Därefter följde en lång karriär inom stål- och energisektorn, med nyckelroller på SSAB, Avesta Nyby och ABB. Med en djup kunskap inom industriell automation och energisystem har han genom åren arbetat med allt från processindustri till kommunala energibolag. Med den gemensamma intresse-nämnaren energieffektivisering som ständig följeslagare.

”Jag har alltid haft ett genuint intresse för energi, både i liten och stor skala. Att förstå hur vi kan effektivisera och spara energi genom modern teknik är något jag brinner för,” berättar Mats.

Med över 30 års erfarenhet inom energi och automation har Mats sett branschen förändrats i grunden – men samtidigt kvarstår många av de tekniska utmaningar han arbetade med i början av sin karriär. Idag är han senior systemingenjör med full installationsbehörighet och en expert inom styrsystem för energiproduktion.

Just nu arbetar jag med programmering och testning av styrsystemen för reaktorerna i Finland. Det är fascinerande att se hur tekniken utvecklas, men samtidigt slående att jag idag arbetar med samma typ av kod och systemplattformar som för 30 år sedan”, säger Mats.

Hans roll innebär att han hanterar styrningen av fyra olika substationer och 12 system – totalt över 4 000 signaler som måste bearbetas och optimeras. Det är ett komplext och kritiskt arbete där varje detalj måste fungera felfritt för att säkerställa en stabil energiförsörjning.

Framtidens energiförsörjning – utmaningar & möjligheter

Energidebatten är hetare än någonsin och, enligt Mats, står Sverige inför stora förändringar. Vår energiförbrukning förväntas fördubblas inom en snar framtid, samtidigt som produktionsresurser saknas. Omställningen av kraftvärmeverk till CCS (Carbon Capture and Storage, en teknik för att fånga in och lagra koldioxid från förbränning) innebär att de kommer att förbruka sin egen el snarare än att bidra till nätet, vilket kan leda till ökade priser och kapacitetsbrist i vissa regioner.

”Vi behöver stora investeringar i överföringskapacitet. En HVDC-länk (High Voltage Direct Current, en högspänd likströmsförbindelse) från norr till söder skulle drastiskt minska prisskillnaderna mellan elområdena. Idag kan skillnaden mellan SE2 och SE3 vara hela fem kronor per kWh.

 I dagsläget ser vi att svenska energibolag investerar miljardbelopp utomlands samtidigt som vi har stora prisskillnader mellan våra egna elområden. Att prioritera förstärkningar inom Sverige borde vara en självklarhet”, säger Mats.

Han betonar även vikten av att större elförbrukare investerar i egen produktion, genom sol- och vindkraft, för att minska sin sårbarhet för höga elpriser.

Att sälja eller behålla elen inom Sverige?

Frågan om Sverige bör exportera eller behålla sin el inom landet är en het debatt. Enligt Mats är elförsäljning till utlandet en nödvändighet, men det krävs samtidigt skärpta krav på de länder som påverkar de svenska elpriserna.

Vi är bundna av frihandelsavtal och måste sälja, men vi borde kunna ställa krav på länder som exempelvis Tyskland, där bristen på elområden påverkar priserna här. Dessutom måste vi stärka vår egen överföringskapacitet mellan Sveriges elområden”, konstaterar han.

Vad är den bästa energilösningen?

Debatten om vilken energikälla som är mest hållbar är ständigt aktuell, och Mats menar att det inte finns en enskild lösning – en mix av sol, vind och vattenkraft är det mest hållbara alternativet för Sverige.

”Solenergi är det jag själv föredrar, men det är kombinationen av flera energikällor som ger stabilitet och konkurrenskraft för svensk industri,” säger Mats.

När det gäller uppvärmning och energianvändning i hemmet förespråkar han solceller i kombination med värmepumpar och fjärrvärme, för att maximera energieffektiviteten och minimera driftskostnader.

Expertis inom energieffektivisering & automation

I sin roll hos oss på Plantvision arbetar Mats framförallt med energisystem och industriell automation, där han använder sin djupa expertis inom ABB:s och Siemens system för att optimera stora anläggningar. Han betonar vikten av att säkerställa en hög grad av automation (automatiserade system som övervakar och styr processer) för att förbättra energieffektiviteten, särskilt inom process- och fjärrvärmeindustrin.

”Varvtalsreglering (en teknik för att anpassa motorers hastighet efter behov) är en av de mest effektiva metoderna för att spara energi i större fjärrvärmeproducenter. Genom att justera hastigheten på pumpar och fläktar efter behov kan vi sänka energiförbrukningen avsevärt,” förklarar Mats.

Kunskapsöverföring – nyckeln till framtiden

En av de största utmaningarna i branschen är kunskapsöverföring. Mycket av den mest värdefulla spetskompetensen går inte att hitta i böcker utan finns hos individer med lång erfarenhet. Mats ser mentorskap och kunskapsdelning som en central del av sitt arbete.

”Utbildning är nyckeln till världens överlevnad,” säger han och citerar därmed professor Hans Rosling.

Han menar att branschen måste bli bättre på att sprida kunskap för att minska beroendet av nyckelpersoner och säkerställa en hållbar kompetensförsörjning.

Framtiden är fylld med jobb – och utmaningar

För Mats är framtiden både ljus och full av utmaningar. Behovet av experter inom energisystem kommer att vara enormt, särskilt i takt med att Sverige och resten av världen genomför sin gröna omställning (övergången från fossila bränslen till förnybar energi).

”Det saknas politiska långsiktiga penseldrag när det gäller energiomställningen. Vi behöver en tydligare strategi för hur vi ska hantera övergången till förnybar energi och stärka elinfrastrukturen,” säger Mats.

Trots utmaningarna ser han positivt på framtiden och är säker på att teknikutveckling och innovation kommer att spela en avgörande roll i energisystemets omställning.

Vi tackar Mats så mycket för pratstunden som gav oss massor av energi, såklart.

Stort lycka till med framtida projekt och uppdrag!

Mats Wernersson

Roll: Consultant Operational Technology
Placering: Kista

Möt fler medarbetare

People talking in a crowded restaurant

Lär dig mer om team
Technology

Vi är övertygade om att varenda en av våra medarbetare sitter på fantastisk kunskap och unika erfarenheter som gör oss som företag bättre. Här berättar några av dem hur det är att jobba på en av Sveriges bästa arbetsplatser.

Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street
Modern woman consultant in discussion
Smiling people looking on a snowy street

Mer om livet på Plantvision