Digitalisering idag accelererar morgondagens tillverkning

- Nulägesanalys, tydliga mål & rätt teknologier

Digitalisering av produktion och industriella processer är inte längre en trend utan snarare ett krav för att överleva och växa i en allt mer konkurrensutsatt marknad. Men för många företag kan det kännas överväldigande att påbörja resan mot digital transformation. Frågan är: var börjar man, och hur vet man vilka teknologier och lösningar som är rätt för ens verksamhet?

Först och främst är det viktigt att inse att digitalisering inte handlar om enbart teknik – det är en strategisk förändring som måste genomsyra hela organisationen. Det kräver en tydlig vision, starkt ledarskap och engagerade medarbetare som är redo att anpassa sig till nya arbetsmetoder.

Men innan du tar steget in i framtidens fabrik är det viktigt att ha en tydlig bild av var du står idag och vart du vill komma.

 

Nulägesanalys: En stabil grund att bygga vidare på

 

Första steget i digitaliseringsresan är att genomföra en noggrann nulägesanalys. Detta innebär att kartlägga dina nuvarande processer, identifiera verksamhetens behov och få en förståelse för hur processer och information hanteras i dagsläget. Många företag upptäcker att deras system fungerar bra på pappret, men att ineffektivitet och bristande transparens begränsar deras produktivitet och lönsamhet.

Ett konkret exempel kan vara att vissa företag fortfarande förlitar sig på manuella processer, som att använda Excel för produktionsplanering eller att orderinformation antecknas med penna på ett papper som följer med genom produktionen. Här är en digital omställning avgörande för att skapa en spårbar hantering av händelser och information. Genom att digitalisera produktionen skapas en tydligare överblick och möjligheter att upptäcka problem i real-tid och agera direkt, vilket i sin tur leder till bättre resursanvändning, färre driftstopp, ökad effektivitet och kvalitet.

Visst låter det som en smart lösning?

 

Sätt tydliga mål och skapa en roadmap

 

När du har kartlagt din nuvarande situation är nästa steg att sätta tydliga mål för vad du vill uppnå med digitaliseringen. Det kan handla om att börja fokusera på att öka maskinernas tillgänglighet (OEE), förbättra spårbarheten och kvaliteten eller minska kassation och avfall. Målen bör vara mätbara och realistiska så att du kan följa upp och se om/att de uppnås.

Något som hjälper vid skapandet av en plan framåt är att genomföra en gap-analys. Denna analys hjälper dig att identifiera vilka åtgärder som krävs för att göra förflyttningen från nuläge till önskat läge, och vilka system eller teknologier som behövs för att nå dit. Det handlar om att skapa en plan, en roadmap, där digitalisering bryts ner i hanterbara steg. Här är det viktigt att prioritera rätt insatser och börja med de områden som kan ge störst effekt.

 

Involvera verksamheten och säkerställ engagemang

 

En av de vanligaste fallgroparna i digitaliseringsprojekt är att teknologin införs utan att förankras ordentligt i verksamheten. Det är avgörande att involvera processägare och medarbetare från start, och säkerställa att det finns ett core team med rätt kompetenser och mandat för att kunna vara en del i det digitaliseringsprojekt som genomförs. En digital transformation kräver förändringsledning och kontinuerligt engagemang från alla nivåer i organisationen.

 

Välj rätt teknologi och skala upp successivt

 

När målen är definierade och planen är på plats är nästa steg att välja rätt teknologi. Vilka system och lösningar passar bäst för dina behov? Här är flexibilitet och skalbarhet nyckelfaktorer. Tekniken ska kunna växa med din verksamhet och anpassas när förutsättningarna förändras.

Börja gärna med ett pilotprojekt – en mindre implementering som kan testas och utvärderas. På så sätt minimeras riskerna och du kan lära av tidiga insikter innan du skalar upp till hela verksamheten. Genom att arbeta iterativt kan du justera processen efter hand och säkerställa att den digitala lösningen verkligen ger de önskade resultaten.

 

Utbildning och kontinuerlig förbättring

 

Ett ofta underskattat steg i digitaliseringsresan är att säkerställa att användarna får rätt utbildning i de nya systemen. Det räcker inte att implementera tekniken – den måste användas på rätt sätt för att skapa värde. Investera i utbildning och se till att användarna känner sig trygga med att använda de nya verktygen. Samtidigt är det viktigt att se digitalisering som en pågående resa. Dina system behöver kontinuerlig förvaltning och utveckling för att hållas relevanta när verksamhetens behov förändras.

 

Framtidens tillverkning är digital

 

Att påbörja en digitaliseringsresa kan kännas som ett stort steg, men det är också en nödvändighet för att konkurrera på framtidens marknad. Genom att arbeta datadrivet och automatisera processer kan företag skapa effektivare produktionsflöden, minska sin miljöpåverkan och skapa en mer hållbar affärsmodell. Företag som redan har påbörjat sin resa ser stora vinster i form av ökad produktivitet, bättre resursanvändning och en mer flexibel organisation.

För att hålla sig konkurrenskraftig krävs det att företag inom tillverkning och industri tar steget in i den digitala världen. Genom att börja med en nulägesanalys, sätta tydliga mål och välja rätt teknologier, kan du göra din verksamhet redo för framtidens utmaningar.

Varför inte börja redan idag?

Article author

Linn Fransson, Consultant at Plantvision AB
Linn Fransson
Consultant Manager Supply Chain and Production

Article author

Linn Fransson, Consultant at Plantvision AB
Linn Fransson
Consultant Manager Supply Chain and Production

In this article

Related content

Automation
Digitalisering av tillverkningen
Read more
Digital transformation
Digitalisering för en mer hållbar produktion
Read more
Automation
#28 Podden ”Beyond Tomorrow” live-sänds från Scanautomatic/Process Teknik 2024
Read more
Automation
Digitalisering av tillverkningen
Read more
Digital transformation
Digitalisering för en mer hållbar produktion
Read more
Automation
#28 Podden ”Beyond Tomorrow” live-sänds från Scanautomatic/Process Teknik 2024
Read more
Stay up to date

SUBSCRIBE TO LATEST INSIGHTS