Digitalisering & cybersäkerhet – en avgörande del för framtidens konkurrenskraft

I en värld där digitaliseringen accelererar i en allt snabbare takt, står tillverkande företag, offentlig förvaltning och sektorer som exempelvis medicinteknik inför ett växande behov av att anpassa sig till nya förutsättningar. Digital teknik har potentialen att omvandla verksamheter och stärka konkurrenskraften genom effektivare processer, ökad innovation och förbättrad kundupplevelse. Men denna utveckling för också med sig nya risker som inte får förbises – risker som kräver både medvetenhet och proaktiva åtgärder.

I ett avsnitt av vår podcast ”Beyond Tomorrow” diskuterar Filip Abrahamsson, Senior Expert Consultant hos oss på Plantvision, tillsammans med My Bergdahl, Näringspolitisk Expert med ansvar för digital handel och standardisering hos Teknikföretagen, just digitalisering, cybersäkerhet och vilka ringarna på vattnet blir av de nya direktiven från EU.

Vi står inför en digital revolution, och det är inte längre bara en fråga om att hålla sig konkurrenskraftig, utan att överleva som verksamhet,” säger Filip Abrahamsson i podcasten Beyond Tomorrow.

 

Skärpta krav på EU-nivå

 

I takt med att EU-lagstiftningen skärps och utvecklas för att möta den digitala tidens utmaningar, får det direkt påverkan på hur vi i Sverige måste anpassa våra lagar och regler. Det nya EU-direktivet, NIS2 (Network and Information Security Directive), är ett exempel på ett regelverk som skärper kraven på cybersäkerhet inom en rad organisationer. Det ställer tydligare krav på både privata och offentliga verksamheter att ta ansvar för sitt digitala skydd – inte bara för att undvika sanktioner, utan också för att säkerställa sin överlevnad i en alltmer uppkopplad värld.

Men vad innebär dessa förändringar egentligen? Och hur kan svenska företag och organisationer förbereda sig för de nya krav som ställs på cybersäkerhetsområdet?

 

Nya lagkrav, nya möjligheter

 

Den kommande NIS2-lagstiftningen innebär:

– Identifiering och rapportering av cybersäkerhetshot blir mer systematisk

– Krav på att genomföra riskanalyser och vidta åtgärder för att hantera dem som att ha rätt teknik och utbildad personal

Det räcker inte längre med att bara ha ett antivirusprogram. Cybersäkerhet måste vara en del av hela verksamhetens strategi, från styrelserummet till produktionsgolvet,” – My Bergdahl, podcasten Beyond Tomorrow

För tillverkande företag kan hoten innebära:

– Ekonomiska förluster, fysiska skador och produktionsstopp

– Stora säkerhetsrisker i uppkopplade produktionsmiljöer

– För medicinteknikföretag kan bristande cybersäkerhet hota både patienters integritet och liv

Låt oss reflektera lite kring detta. Hur kan ni inte bara uppfylla de nya kraven, utan också använda dem för att stärka säkerhet och konkurrenskraft? Kan smartare investeringar i cybersäkerhet samtidigt förbättra er digitala infrastruktur och skapa nya värden för kunderna?

 

Digitaliseringen driver utvecklingen – men till vilket pris?

 

Digitaliseringen är inte längre något man kan välja att delta i eller inte, utan har blivit en absolut nödvändighet för att kunna hänga med i utvecklingen. Artificiell intelligens, automatisering och uppkopplade maskiner (Internet of Things, IoT) revolutionerar sättet vi arbetar på och ger möjligheter att optimera produktionen, förbättra kundupplevelser och sänka kostnaderna. Men ju mer vi förlitar oss på uppkopplad teknologi, desto större blir också riskerna för cyberangrepp.

Mycket av framtidens tillväxt kommer att ske genom digitala lösningar, men vi måste vara medvetna om att varje digital möjlighet också medför ett säkerhetshot,” betonar Filip.

Det är viktigt att verksamheter har en tydlig strategi för att möta de ökade riskerna. Om en cyberattack slår ut kritiska system måste företaget kunna agera snabbt för att minimera driftstopp och återställa verksamheten på kortast möjliga tid. Dessutom är det avgörande att vara förberedd på de sanktioner och böter som kan följa om reglerna i den nya lagstiftningen inte efterlevs.

 

Cybersäkerhet – en fråga för styrelserummet

 

Traditionellt har cybersäkerhet setts som en fråga för IT-avdelningen, men i dagens digitala landskap måste den lyftas till högsta ledningsnivå. Det är en fråga som påverkar hela organisationens strategi och långsiktiga överlevnad. Att investera i cybersäkerhet är inte bara en kostnad – det är en investering i framtiden.

Cybersäkerhet är inte längre bara en teknisk fråga. Det är en strategisk fråga som direkt påverkar företagets långsiktiga affärsplaner,” poängterar My Bergdahl.

För beslutsfattare och chefer inom tillverkande företag och offentlig förvaltning är det viktigt att förstå att cybersäkerhetsfrågorna inte längre bara är tekniska. De är affärskritiska. Ett lyckat cyberangrepp kan få långtgående konsekvenser, inte bara för företagets drift, utan också för dess rykte, kundernas förtroende och dess framtida tillväxtmöjligheter. Det blir därför än mer viktigt att utveckla en strategi som tar hänsyn till både den affärsstrategiska och den tekniska sidan av cybersäkerhet.

 

Framtidens utmaningar & möjligheter

 

När EU nu skärper kraven för cybersäkerhet, måste vi i Sverige inte bara följa efter – vi behöver ligga i framkant. Detta är ett tillfälle för svenska företag att ta ledningen och visa hur vi kan använda digitaliseringen och ett robust säkerhetstänk för att inte bara skydda oss, utan också skapa nya konkurrensfördelar.

Genom att integrera cybersäkerhet som en självklar del av den digitala strategin kan verksamheter inte bara minimera risker, utan också öka sitt värdeerbjudande. Digitalisering handlar inte längre bara om att effektivisera – det handlar om att skapa framtidens affärsmodeller.

Allt detta trattas egentligen ner till en essentiell fråga:

Är ni redo att möta framtiden med tillräcklig cybersäkerhet för att kunna växa och konkurrera i en alltmer uppkopplad värld?

 

Pst. Du har väl inte missat vårt kostnadsfria webinar on-demand som handlar om just NIS2 och cybersäkerhet i IT/OT-miljöer?

Article author

Filip Abrahamsson, Technology Consultant at Plantvision AB
Filip Abrahamsson
Specialist Plant Asset Management

Article author

Filip Abrahamsson, Technology Consultant at Plantvision AB
Filip Abrahamsson
Specialist Plant Asset Management

In this article

Related content

Digital transformation
Framgångsrik implementering av MES-system
Read more
Automation
Digitalisering idag accelererar morgondagens tillverkning
Read more
Automation
Digitalisering av tillverkningen
Read more
Digital transformation
Framgångsrik implementering av MES-system
Read more
Automation
Digitalisering idag accelererar morgondagens tillverkning
Read more
Automation
Digitalisering av tillverkningen
Read more
Stay up to date

SUBSCRIBE TO LATEST INSIGHTS