Cybersäkerhet i OT/IoT-miljöer

En fördjupad analys av dagens utmaningar & lösningar

Den snabba digitaliseringen av industrisektorn har suddat ut gränserna mellan operativa teknologier (OT) och informationsteknologi (IT). Detta har skapat nya säkerhetsutmaningar som kräver särskild uppmärksamhet. Andreas Nordenadler, Regional Sales Director på Nozomi Networks, delar sina tankar om dessa utmaningar och hur företag kan förbättra sitt skydd av kritiska OT/IoT-miljöer.

”Vi insåg att för att säkra OT- och IoT-miljöer måste vi förstå vad som finns där ute, hur det beter sig och vilka sårbarheter som är relevanta,” säger Andreas Nordenadler och understryker vikten av att ha en heltäckande bild av nätverket.

Utmaningar med OT/IoT-säkerhet

I takt med att industriella miljöer blir alltmer uppkopplade ökar behovet av att skydda dessa system från cyberhot. En central fråga är att identifiera vilka enheter som finns i nätverket och hur de kommunicerar. Många företag saknar tillräcklig insikt i sina egna nätverk, vilket gör dem sårbara för attacker. Genom att få en bättre överblick över tillgångarna och analysera nätverkstrafik kan företag identifiera potentiella hot och hantera säkerhetsbrister.

”Vi gör deep packet inspection av nätverkstrafik för att identifiera och klassificera enheter,” förklarar Andreas. ”Det innebär att vi inte bara ser vem det är som kommunicerar, utan vi kan säga exakt vilken typ av enhet det är.”

Betydelsen av beteendeanalys och hotdetektering

Ett viktigt steg i att stärka cybersäkerheten är att förstå beteendet hos de enheter som är kopplade till nätverket. Att kunna upptäcka avvikelser i nätverkstrafik kan hjälpa till att identifiera nya hot innan de hinner orsaka skada. För företag inom kritiska infrastrukturer är detta särskilt viktigt, då konsekvenserna av ett säkerhetsbrott kan vara allvarliga.

”Vi bygger en baseline för normalt beteende i nätverket och applicerar sedan maskininlärning för att upptäcka avvikelser,” berättar Andreas och betonar hur beteendeanalys kan göra det enklare att upptäcka hot tidigt.

Anpassning till nya direktiv och standarder

Företag som verkar inom kritisk infrastruktur måste också förhålla sig till nya regler och direktiv, såsom NIS2, vilket kräver att de har en tydlig överblick över sina tillgångar och säkerhetsbrister. Genom att kombinera uppdaterad information om kända sårbarheter och löpande övervakning av nätverkstrafiken kan företag proaktivt arbeta med att skydda sina system.

”När vi har en detaljerad asset inventory kan vi koppla det till alla kända sårbarheter för de specifika enheterna,” förklarar Andreas och belyser vikten av att koppla samman inventeringen med säkerhetsdata för att minska risken för intrång.

Framtidens säkerhetsutmaningar

Med fortsatt digitalisering kommer säkerhetsutmaningarna att öka. Företag som redan nu börjar arbeta systematiskt med cybersäkerhet kommer att vara bättre rustade för framtida hot. Det handlar inte bara om att reagera på nuvarande risker, utan också om att bygga en robust grund för framtiden.

Denna översikt belyser hur företag kan arbeta för att stärka sitt skydd mot cyberhot i en värld där OT och IT smälter samman. Genom att arbeta proaktivt med säkerhet och identifiera potentiella sårbarheter kan företag säkerställa en tryggare och mer hållbar framtid för sina system.

Vi tackar Andreas Nordenadler för en intressant och insiktsfull rapport! Du har väl inte missat vårt kostnadsfria webinar on-demand i tre delar där Andreas, i del tre, berättar och visualiserar just ”Cybersäkerhet i IT/OT-miljöer”?

In this article

Stay up to date

SUBSCRIBE TO LATEST INSIGHTS